Titel: I slutet på 1700- och början på 1800-talet ….

Meddelare: Lars Bergkvist  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Frötuna

I slutet på 1700- och början på 1800-talet levde i Frötuna by Ol. Olsson. Hans hustru var jordegumma. En kväll fick hon se en främmande kvinna gå och driva ute på gården. Hon var så väldigt tjock, den där, "ytterst i dagarna ". - "Då du ska få smått, får jag väl lov komma och hjälpa dig", sa Ol. Ols. mor på skämt. - En tid därefter kom en främmande man till henne och sade, att nu skulle hon bli med och hjälpa den där kvinnan, som hon lovat vara "lysmor" (ljusmor) åt. Hon blev med, och mannan förde henne under Ol. Ols. eget stall. Där hade "de underjordiske" sin boning nere i jorden. Gumman i det huset höll på föda. Ol. Ols. mor hjälpte henne och allt gick bra. Sen så dukades kvällsvard, men i detsamma "stallade" hästarna ovanför och det rann ned på bordet. Mor i huset beklagade sig mycket över denna olägenhet, som de hade beständigt och undrade, om inte Ol. Ols. skulle vilja flytta sitt stall på annan plats. De skulle då få bättre lycka med hästarna. - Det hade en tid varit dåligt med den delen. - Vidare skulle det bli bra med ögonen åt Ol. Ols. mor. De hade varit dåliga en längre tid. Så fick Ol. Ols. mor en sorts salva att smörja ögonen med, då hon begav sig hem, och hennes syn blev efter den dagen så bra, att hon t.o.m. såg det osynligt var. På våren flyttade de stallet och de hade aldrig annat än lycka med hästarna efter den dagen.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen VI.